Bodrum’da gayrimenkul danışmanı ile emlakçı arasındaki farkı iyi bilmek gerekir.
Gayrimenkul danışmanlarının uzmanlık bölgesi vardır.
Gayrimenkul danışmanları gerçekçi verilere dayanan değerlendirme raporları hazırlar ve basılı olarak sunarlar.
Emlakçılar her bölgeye çalıştığından hiç birinde de kesin bilgilere sahip olamazlar.
Emlakçılar SATICININ istediği FİYATI kabul eder hatta görmediği bir mülk için telefonda bile fiyat tahmininde bulunabilirler.
Gayrimenkul danışmanları açık kimliklerinin yazılı olduğu yakakartları takarak kimliklerini gizlemezler. Ofis kuralları çerçevesinde krumsallığa yakışır şekilde giyinirler.
Emlakçılar keyfi o gün ne giymek isterse onu giyebilirler ve kart vermeyip kendilerini tanıtmayabilirler.
Gayrimenkul danışmanları bir mülkün pozitif ve negatif özelliklerini detaylı olarak, matbu evraklar üzerine kayıt eder ve arşivlerler.
Emlakçılar ajandalarına bir kaç not düşmeyi yeterli görebilirler.
Gayrimenkul danışmanları kapalı (sözleşmeli) portföy çalışırlar. Portföy ilanı kopyalamalara karşı güvencededir.
Emlakçılar açık portföy çalışırlar. Başka bir emlakçının portföyünü kopyalayıp ilan verebilirler.
Gayrimenkul danışmanları portföylerine dahil ettikleri her mülkle ilgili pazarlama planı oluşturur ve süreci sürekli takip ederler. Mülk sahibine geri bildirimlerde bulunup, mülk sahibiyle ortak kararlar alıp yeni stratejiler belirlerler.
Emlakçı piyasa analizi yapmadan satışa sunduğu mülke ilgi yoksa, mülk sahibine “piyasa kötü, fiyatı düşürelim bence” der.
Gayrimenkul danışmanları için işin büyüğü küçüğü yoktur, istikrarlı sonuçlar peşindedir. Kurduğu ilişkilerin Satıştan sonra da devamını ister.
Emlakçı büyük balığı tutunca işi bırakıp kuyumcu açma hayali kurabilir 🙂
Gayrimenkul danışmanları yaptıkları her satışta veya kiralama daher iki tarafın çıkarlarını gözler ve güvende kalmasını sağlamaya çalışır.
Emlakçıyı sadece alacağı komisyonun hesabını yapabilir.
Gayrimenkul danışmanları yaptıkları işin ciddiyetinin ve başka insanların hayatlarında verdikleri önemli kararları ne kadar etkilediğinin farkındadırlar. Alıcıyı dinleyip ne istediğini anlamaya çalışırlar. Müşterilerinin karar vermelerine bu bilinçle yardımcı olurlar.
Emlakçılar kapılarından içeri giren muhtemel alıcıyı ellerinden kaçırmamak için müşterinin istemediği gayrimenkulü satmak için baskı kurmayı tercih edebilirler.
Gayrimenkul danışmanları pazarlık aşamasında işlemin ciddiyetini ve güvencesini sağlamak için fiyat tekliflerini ve onayları yazılı olarak alır ve sunarlar.
Emlakçılar‚ “Attım ağzına, gitsin boğazına” mantığıyla çalışabilirler.
AMA en önemlisi; Yaka kartınızda “gayrimenkul danışmanı” yazması sizi gayrimenkul danışman yapmaz!!! Emlakçı gibi davranırsanız emlakçı, gayrimenkul danışmanı gibi davranırsanız gayrimenkul danışmanı olursunuz.