Bodrum evleri denince akla Begonvil, fesleğen, nazar boncuğu ile süslenmiş, kapı ve pencere söveleri bir zamanlar göz taşı denilen taştan elde edilen bir boya ile yılan ve akreplerin ateş zannedip evlerden uzak durması için çivit mavisine boyanmış, güneşten ve karıncalardan korunmak için duvarları kireç ile boyanmış beyaz evler gelir.
Önünde durup resim çektirmek isteyeceğiniz evlerin görünümü hakkında bu kısa bilgiyi edindikten sonra bu evlerin mimarisi hakkında biraz araştırma yaptık.
Ev mimarisi dünyanın her yerinde büyük oranda bölgenin coğrafi koşullarından ve ikliminden etkilenir. Mesela bol ormanlık araziye sahip olan Karadeniz bölgesinde veya Avrupa’nın Alp Dağları Bölgesi (Mesela Avusturya’da) evler büyük oranda ağaçtan yapılır, ormanın çok olmadığı yerlerde bölgesine göre kerpiçten, topraktan veya betondan yapılır.
Kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde evlerin çatıları diktir. Bunun sebebi kar yağışlarıyla alakalıdır. Çatı ne kadar dik olursa, çatıda biriken karın ağılığına karşı koyma direnci artırılmış olur.
Kış mevsiminin hafif geçtiği yerlerde çatıya ihtiyaç pek duyulmaz. Bu tür yerlerde dam kültürü gelişmiştir. Örneğin Adana ve çevresinde kentsel dönüşüm öncesi evler genellikle 2-3 katlı ve düz damlı olurdu. Yaz mevsiminde insanlar damlarında sineklerden korunmak amaçlı kurdukları cibinliklerde uyurlardı.
Otantik Bodrum taş evlerinin yapısı: duvarları yarımadada bol olan taşlardan örüldükten sonra duvardan duvara yatay olarak katran ağacından kirişler konulup üzerine buralarda Kargı denilen sazlar sıralanıp, onunda üstüne dalgaların kıyıya vurduğu erişte dediğimiz deniz otu yıkanıp kurutulup serilir, son olarak da killi geren toprağı yayılıp silindir şeklinde bir taş ile bu toprak sıkıştırılırmış.
Bu tip evlerde oda büyüklüğünü kiriş olarak kullanılan ağaç gövdelerinin uzunluğuna göre, tavan yüksekliği “el değmeyecek” şekilde belirlenirmiş. Evlerin üst köşelerindeki sivri çıkıntılar ise bir söylenceye göre gerektiğinde evi savunmak için tüfek mazgalı olarak kullanmak için, başka bir söylenceye göre de Poseidon’a adanmış dilek sembolüymüş.
Bir sonraki yazımızda Bodrum evlerinin çeşitleri hakkında bulduğumuz bilgileri paylaşacağız.
Kaynaklar:
bodrum-guide.org
dijitalbilgi.com
WİKİPEDİA
Emlak Ansiklopedisi